Vitus

"... og her ligger man så som en anden idiot"

 

EN TEATER- OG MUSIKFORESTILLING OM VITUS BERING

 

Vitus Bering blev udpeget af den russiske Zar til at finde Amerika fra Sibirien over Stillehavet. Det lykkedes for ham og han er senere blevet kaldt "Zarens danske Colombus". Vitus Bering er et ikon i Rusland, og det er første gang at et dansk teater præsenterer en forestilling om ham, en af Danmarkshistoriens store sønner. Forestillingen giver et indblik i Vitus Berings liv og i den tids ekspeditioner set med en digters øjne.

Forestillingen er omfattet af garantiordningen og refusionsgodkendt, og den kan bookes via Contact.

 

Skørbug med skønsang

anmeldelse af Anne Middelboe Christensen, Information, 4. november 2004

 

Koldbranden har taget benene – og skørbugen har taget resten. Så når han sidder der, nedgravet i sit hul på stranden for at holde varmen, har han kun stjernerne at snakke til. Og så blårævene, der håber på at finde rigtige lig og ikke bare halvdøde.

 

Det pinefulde, dødbringende forrådnelse, der overgik den danske søfarer og opdagelsesrejsende Vitus Bering i 1741, er udgangspunktet for Gregers Dirkinck-Holmfelds dramatiske solo Og her ligger man så som en anden idiot.... Skuespilleren Sejer Andersen spiller den 60-årige Vitus Bering i en forrygende, selvbestaltet turnéforestilling – med dødningehænder og frostsprængte kinder og mandemavekramper med hærdet machosmerte i mundvigene. Han dukker op af det tilsneede sand med sin vrede overkrop og med sin angst; her hjælper selv en ulveskindspels ikke mod dødsblæsten.

 

Hvad skal man kalde det? Et musikalsk dødsdigt måske. Men i hvert fald en medrivende og poetisk skønsag i internationalt format over en af Danmarkshistoriens mest hårdføre mænd. Denne Bering udspyder da også både jordnære ord om at være bange og politiske hånord om zarens sindssyge. Og så hvisker han blide ord om sin Anna…

Fra sin egen ø ved verdens ende drømmer han sig tilbage til hende og til kirkeklokkerne ved Hersens Fjord. Men som verdensbetvingeren indrømmer om Alro og Hjarnø derude i horisonten: ”Så langt har jeg aldrig været ude.”

 

’Og her ligger man så som en anden idiot...’ af Gregers Dirkinck-Holmfeld. Komponist og dirigent: Bo Holten. Kor: Musica Ficta. Scenisk koncept og skuespiller: Sejer Andersen. Personinstruktion: Thomas Bendixen. Set i Lyngby Kulturhus. På turné.

 

Siden uropførelsen har forestilliingen været vist talrige steder i Danmark og det store udland. Bl.a. i Litauens hovedstad Vilnius med Sejer Andersen og koret Jauna Muzika. Som one-man-show på Islands søfartsmuseum og i Sibiriens hovedstad Krasnoyarsk i 2015.

 

Forestillingen blev filmet på en øde strandbred i Alaska. For instruktion og filmoptagelse stod to prisbelønnede kunstnere fra Alaska, Dave Hunsaker og Joel Bennett.

Filmen kan bestilles via teatrets Contact-side.